top of page
Security Camera

SEO Nedir? Nasıl Yapılır ?

SEO Nedir?

Bu soruyu cevaplamadan önce Arama Motoru Nedir? sorusuna cevap verilmesi gerekir. Buraya tıklayarak bu sorunuza cevap bulabileceÄŸiniz makalemizi inceleyebilirsiniz.


SEO (Search Engine Optimization), Arama Motoru Optimizasyonu şeklinde Türkçeleştirilebilir. Optimizasyon ise "Optimum", yeni "En Uygun"dan türemiştir. Optimizasyon tümüyle "En Uygun Hale Getirme" olarak en net biçimde anlatılabilir. SEO'nun amacı web sitemizi, arama motorunun en rahat analiz edebileceği şekle getirmektir.


Kimler SEO Yapabilir? Kime SEO yaptırılmalı?

Aslında web programcılığına ilgisi olan herkes, biraz araştırmayla SEO yapabilir. Aslında doğru olan da sitenin kodlamasını yapan kişinin SEO çalışmasını yapmasıdır. Site içerisindeki URL (link) yapısını, klasör ve dizin yapılarını, verilerin nasıl ve ne şekilde saklandığını en iyi bilen sitenin programcısıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus az önce bahsettiğim gibi kişinin, SİTENİN KODLAMASINI YAPAN KİŞİ olması gerektiğidir. Hazır sistemler kullanarak size web sitesi yapan kişiler programcı olmadıklarından dolayı ellerine yüzlerine bulaştıracaklardır. Eğer web siteniz bu şekilde çalışıyor ise en kısa zamanda profesyonel bir programcıyla çalışmanız şiddetle önerilir.

Programcılık piyasasında "programcı" olduğunu söyleyenlerin çoğu Wordpress benzeri hazır sistemler kullanmakta ve bir web sitesi upload edebildiği için kendisini programcı zannetmektedir. Bu kişiler genel olarak tek satır kodlama bilmez ve sistemin omurgasının nasıl çalıştığından habersiz olduklarından, kaş yapayım derken göz çıkararak işlemci yükünü aşırı artırırlar.


SEO İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

    1) Veri Zamanlaması: Sitenizde arama motoru için önem arz eden tüm verinin Ä°LK ANDA verilmiÅŸ olması çok önemlidir. Daha sonradan Javascript kodlarıyla sitenize eklenen veriler arama motoru tarafından okunmayacaktır.

    2) Link Yapısı: Alan adının uygunluÄŸu ve URL yapısının hedef anahtar kelimelerle okunabilir halde olması. ÖrneÄŸin ucuz uçak bileti konusunda, "ucuz uçak bileti" anahtar kelimesi için web üzerinde rekabet halindeyseniz, bilet satışı yaptığınız sayfanın muhtemel olarak en kusursuz URL'si "http://www.seyehatacentesi.com/ucuz_ucak_bileti.html"dir.

    3) Özgünlük: Aslında bu madde 2. sıraya da gelebilir çünkü en önemli konulardan biridir. Pagerank denilen ve arama motorlarının sizin web sitenize puan verdiÄŸi sisteme göre, daha yüksek puanlı bir web sitesi sizin sitenizde bulunan içeriÄŸin bir kısmını veya tamamını sizden önce indexletmiÅŸ ise muhtemelen sizin sayfanız çöp sayfalar arasında yerini alacaktır. Ancak daha düşük puanlı olmanıza raÄŸmen makale önce sizde indexlendiyse, üstüne bir de daha yüksek puanlı site sizin sitenize link verdiyse bu karşılaÅŸacağınız en iyi sonuç olacaktır.

    4) Anahtar Kelimeler: Site içeriÄŸiniz ile, sitenizin HEAD etiketi altındaki kodlarda belirtilen anahtar kelimelerin birbiri ile uyuÅŸması gerekmektedir. Yani anahtar kelimeleriniz "kadın doÄŸum,kadın hastalıkları" iken siz o sayfada araba satmaya çalışırsanız hayatınızın hatasını yaparsınız :)

    5) Sitedeki Görseller: Bir çok programcı sadece kullanıcının görüntüleyeceÄŸi sayfaya odaklandığından arama motorlarını 2. plana atmaktadır. Halbuki görsellerin oluÅŸturulmasını saÄŸlayan IMG etiketilerinde TITLE özelliÄŸinin doldurulması SEO açısından çok önemlidir. Hem sayfa içeriÄŸi hakkında arama motoruna daha fazla bilgi verilmiÅŸ olur hem de görsel aramalarından da trafik saÄŸlanır. TITLE özelliÄŸine tam olarak resmin ne resmi olduÄŸu yazılmalıdır.

    6) DiÄŸer Sitelere Verilen Linkler: Arama motorları siteniz üzerine emek verilmiÅŸ olmasına çok dikkat ederler. Bu yüzden de, bir bilginin baÅŸka sayfaya yönlendirme ile edinilmesi yerine sitenin içeriÄŸinde bulunmasını tercih ederler. Bu yüzden dış link verilmesinden mümkün olduÄŸunca kaçınılması gerekir.

    7) DiÄŸer Sitelerden Gelen Linkler: Sitenizdeki bir veya daha fazla sayfanın özellikle PR (Pagerank) deÄŸeri sizinkinden yüksek siteler tarafından refere edilmesi çok önemli durumlardan birisidir. PR deÄŸeri sizden yüksek siteler, sizin sayfalarınıza ne kadar çok link verirlerse yükseliÅŸiniz o kadar hızlı olur. Bunlar arasında en deÄŸerlilerinden birisi de EDU uzantılı, yani üniversitelere ait web siteleridir.

    8) Site Haritaları: Site haritalarının arama motorlarına bildirilmesi de hayati öneme sahip bir aksiyondur. Arama motorunun botları sitenize girdikleri zaman sadece görebildikleri linklere doÄŸru tarama iÅŸlemine devam ederler. Görebilecekleri ve göremeyecekleri linkleri XML biçiminde bildirmeniz, arama motoruna yol göstereceÄŸinden çok etkili olacaktır.


Site Kodlanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kodlama konusunda en önemlisi web sitesinin, sunucunun sırtına yükleyeceği yükün azaltılmasıdır. Anahtar kelimeler alınırken ayrı, site başlığı alınırken ayrı, içerik göstermek için ayrı veritabanı sorguları işlemcinizi bir hayli yoracaktır. Her zaman dediğim gibi, her şeyin planlaması en başta yapılmalı ve mümkün olan en az veritabanı sorgusuyla, yani en az işlemci maliyetiyle son kullanıcıya hizmet verilmelidir.

Kodlama yapılırken verinin siteye ilk anda verilmesi çok mühimdir. Daha sonra Javascript/Ajax ve benzeri şekillerde sitenizde göstereceğiniz verilerin TAMAMI arama motorunun gözünden kaçacaktır. Örnek olarak, bir çok programcı sitede aşağılara inildikçe kendiliğinden eklenen içeriklere yer vermektedir. 10 tane başlık gösterirsiniz, kullanıcı sayfanın aşağısına indikçe otomatik olarak 10 daha eklenir ve sonra 10 daha. Bu ve benzeri yöntemler kullanımı her ne kadar göze hoş ve kolay hale getirse de arama motoru sonradan eklenen içerikleri görmeyecektir. Yalnız ilk anda karşısına çıkanı alır ve sayfadan ayrılır. Bu yüzden Javascript/Ajax ve benzeri tarayıcı taraflı çalışan programlama dilleri ile ANA VERİ girişi SEO konusunda çok fazla kötü bir yöntemdir. Sepet sistemi vesair konularda arama motorunun pek bir önemi olmadığından kullanılmalarında pek sakınca yoktur. Ama bir makale okunurken, makalenin yarısı ilk anda verilip diğer yarısı bir button yardımıyla gösteriliyorsa, arama motoru makalenin 2. yarısını indexlemeyecektir.


Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler aslında sitenizin o sayfasının tam olarak ne ile alakalı olduğunu ve hangi arama sonuçlarına aday gösterildiğinin arama motoruna belirtilmesidir. Yeni domainler için çok fazla rekabet olan anahtar kelimeler yerine daha farklı anahtar kelimeler tavsiye edilir. Örneğin; "en ucuz uçak bileti" yerine "en uygun fiyatlı uçak bileti" anahtar kelimesi, daha düşük bir rekabet içinde daha çok kullanıcı kazandırır.

Anahtar kelimeler, sitedeki her sayfa için ayrı ayrı belirtilmelidir. Sitenizdeki tüm sayfalarda aynı içeriği gösteriyorsanız zaten çok fazla bir trafik beklemeyin. Elektronik ürünler satan bir web siteniz varsa ana sayfasında genel olarak elektronik ürünlerle ilgili anahtar kelimelere yer verilmesi gerekirken, ürün sayfasında ürüne ait anahtar kelimeler girilmelidir.

Çok fazla anahtar kelime kullanımı size çok fazla kullanıcı kazandırmaktan ziyade sizi alakasız kelimelerin rekabetlerine de sokacağı için bu durumdan kaçınmanızı öneririm. Dünyadaki tüm kelimeleri anahtar kelimeye dönüştürmek yerine üzerinde orta ve düşük rekabet olan 5-6 anahtar kelime işinizi fazlasıyla görecektir.

Anahtar kelimeler belirtilmez ise arama motoru sayfalarınız için kendisi anahtar kelime oluşturacaktır. Bu, çok verimsiz ve asla tavsiye edilmeyen bir şeydir.


Site Başlığı

Yeni nesil arama motorlarının algoritmalarına göre pek önemi olmadığı belirtilse de bu işi bilen bir kişi olarak aynı görüşte olmadığımı belirtmek isterim. Site başlıklarında sayılara yer verilmesi, arama motorlarında pek bir değişiklik yapmıyor olsa da kullanıcının psikolojisinde önemli bir yer edinir. Aslında biraz reklamcılık stratejisiyle alakalı bir konu ama ana hedefimiz arama motorları üzerinden kullanıcı çekmek olduğu için her yolu denemekte fayda var.

ÖrneÄŸin site baÅŸlığınız "Sorularla SEO yapımı" yerine "5 Soruda SEO" olursa, kullanıcı 5 maddede konuyu anlayacağını düşüneceÄŸinden sizin sitenizi tercih edecektir. Ayrıca diÄŸer rakamsal deÄŸerler de kullanıcıyı etkilemek için önemlidir. "Bedelli askerlik kaç gün yapılacak?" gibi "spam" benzeri bir baÅŸlık atmak yerine "21 Gün bedelli askerlikte bizi neler bekliyor?" gibi bir baÅŸlık daha etkili olur. 


1. Sıraya Çıkmanın Garantili Yolu

YOKTUR! Bunu garanti eden çok kiÅŸi var deÄŸil mi? Ama bunu unutun, çünkü öyle bir ÅŸey yok. Her kim size bunu garanti ediyor ise o kiÅŸiyi bir daha asla yanınıza yaklaÅŸtırmayın çünkü sizi dolandırıyor. Siz, sitenize kaliteli içerik yükledikçe 1. sıraya çıkabilir hatta orada kalabilirsiniz bile. Ama bu programcınız ile deÄŸil sizinle alakalı bir durum. Sitenizi sık sık yeni ve özgün içeriklerle güncelleyin. Programcı size 1. sırayı veremez, sadece yardım edebilir.

About: About
bottom of page